proszę o pomoc
glax: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest równa 6√3, a krawędź boczna
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30°. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
6 mar 17:40
Jack:

nazwijmy krawedz podstawy jako "a"
z trojkata 30,60,90
wiemy ze
6 mar 17:51
glax: i co dalej?
6 mar 17:57
Jack:

wiemy z polecenia ze V = 6
√3
stąd
a
2 * H = 6 * 12
a
2 * H = 72
| | 1 | | a√3 | | a√3 | |
1/3h podstawy = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
z trojkata 30,60, 90, albo z funkcji tangens, ctg, sin, cos...wiemy ze
(patrz rysunek)
stąd
| | a | | a3 | |
a2 * H = a2 * |
| = |
| = 72 |
| | 6 | | 6 | |
a
3 =72 * 6 = 36 * 2 * 6 = 6
3 * 2
a = 6
3√2
Dziwny wynik...sprawdz rachunki czy czegos nie skopalem...
Pole calkowite... = P
p + P
b
| | 1 | | 3 | | a | | a2 | |
Pb = 3 * |
| * a * h2 = |
| * a * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
6 mar 18:01
glax: dziękuję
6 mar 18:06