Funkcja homograficzna
green_inferno: | | 3x2+5x−2 | |
Jeśli argumenty funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| zmierzają do −2, |
| | x2−4 | |
to odpowiadające im wartości funkcji zmierzają do:
a) −
∞
b) −36
c) 1,75
d) +
∞
Poprawna odpowiedź to c, chciałbym tylko dowiedzieć się jak ją wywnioskować.
6 mar 17:39
green_inferno: Pomoże ktoś
6 mar 22:19
Janek191:
3 x
2 + 5 x − 2 = 0
Δ = 25 − 4*3*(−2) = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
| | − 5 − 7 | | − 5 + 7 | | 1 | |
x = |
| = − 2 lub x = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
więc
| | 1 | |
3 x2 + 5 x − 2 = 3*( x − |
| )*(x + 2) |
| | 3 | |
czyli
oraz
| | 3*(−2) − 1) | | 7 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | − 2 − 2 | | 4 | |
x→ −2
6 mar 22:25
Janek191:
Powinno być
| | 3*(−2) − 1 | | 7 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | −2 − 2 | | 4 | |
x→ −2
6 mar 22:29
Janek191:
?
6 mar 22:32
green_inferno: Dlaczego w mianowniku wpisales x−2 zamiast x2−4? Skad to wziales?
7 mar 06:35
5-latek : bo x2−4= (x+2)(x−2) już widzisz dlaczego ?
7 mar 08:54