parametr a
whaaat: Dla jakich wartosci paametru a funkcja f przyjmuje tylko wartosci nieujemne?
A. f(x)= (1−a)x2 + 4x − 2a
Prosze o wyjasnienie zwlaszcza zalozen
6 mar 17:26
glax: parametr "a" musi spełniać układ równań a>0 i Δ<0
6 mar 17:43
glax:
![rysunek](rys/120481.png)
wykres funkcji musi znajdować się nad osią OX aby jej wartości były dodatnie, do tego nie może
mieć miejsc zerowych dlatego Δ<0
6 mar 17:48
Metis: Pytają o wartości nieujemne , a nie dodatnie.
6 mar 17:50
glax: a nieujemne to jakie?
6 mar 17:54
Metis: No sprawdź sobie
![](emots/2/jezyk1.gif)
przecież to nie to samo co dodatnie
6 mar 17:55
glax: ≥0
![](emots/2/pytajnik.gif)
oświeć mnie bo nie wiem
6 mar 17:57
olekturbo: dla 1−a = 0
a = 1
y = 4x−2
sprzeczne
1−a > 0
a < 1
Δ ≤ 0
6 mar 17:59
whaaat: @olekturbo moglbys wytlumaczyc dlaczego tak?
6 mar 18:05
5-latek : Wartosci nieujemne to wieksza badz rowne 0 czyli ≥0
6 mar 19:19