W ciągu geometrycznym (an)
glax: W ciągu geometrycznym (an) dane są: a4 = 12 i a7 = −24√2. Iloraz ciągu (an) jest równy
A)3√2√2 B) −√2 C) −2√2 D) √2
6 mar 17:08
Janek191:
a7 : a4 = q3
6 mar 17:09
glax: wychodzi mi √−2√2
6 mar 17:12
glax: poprawka 3√−2√2
6 mar 17:13
Janek191:
a7 : a4 = − 24√2: 12 = − 2√2 = q3 ⇒ q = −√2
6 mar 17:14
glax: 3√−2√2= (−2
1 *2
12 )
13=(−2
23)
13=−2
12=−
√2
dobrze to rozumiem
6 mar 17:28
glax: Janek191 dzięki za pomoc w zadaniu
6 mar 17:34
5-latek : post 17:28 calkowicie zle
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
Przeciez |
| * |
| = |
| ≠ |
| (pomijac to ze policzyles wszystko zle |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 2 | |
Ma byc
= −(2
1*
√2)= −(2
1*2
1{2})
1/3=−(2
3{2})
1/3= −(2
3/6)= −2
1/2= −
√2
6 mar 20:06
glax: tylko miałem odwrotnie potęgę −(232)13
6 mar 20:24
5-latek : tak
6 mar 20:55