planimetria
help: Dany jest trapez, na którym można opisać okrąg i w którym można wpisać okrąg. Dłuższa podstawa
tego trapezu ma długość a, jedna z przekątnych ma długość
76 a . Oblicz pole tego
trapezu. z góry dzięki
6 mar 15:51
help: help me
6 mar 16:53
Eta:

Z treści zadania ⇒ trapez jest równoramienny
W trójkącie BOC
z tw. Pitagorasa w ΔAFC : h
2+|AF|
2=|AC|
2
| a2+2ab+b2 | | 49 | |
to: ab+ |
| = |
| a2 /*36 |
| 4 | | 36 | |
.................................................
40a
2−54ba−9b
2=0 Δ
a= 4356b
2 ,
√Δ=66b
| 54b+66b | | 3 | | 2 | |
a= |
| = |
| b to b= |
| a |
| 80 | | 2 | | 3 | |
h=
√ab= .....
P=|AF|*h=..........
6 mar 18:13
Max Kelwin: dziękuję za pomoc

nie wiem jednak skąd się wzięła równość r
2=
ab4, wyszedł mi też inny
wynik niż w odpowiedziach bo tam jest
5√618
6 mar 19:28
6 mar 19:40
Eta:
Widzę ,że nawet nie chce Ci się dokończyć prostych obliczeń ?
| a√6 | | 5a | |
h = a√2/3= |
| i |AF|= |
| |
| 3 | | 6 | |
to
| 5a2√6 | |
P= |
| [j2]] −−−− zgadza się z odpowiedzią ( gdzie zapomniałeś wpisać "a2]] |
| 18 | |
6 mar 21:34