.
dori: Dana jest funkcja liniowa o wzorze f(x) = (3 − 4a)+ | a −7|
* Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru a , dla których funkcja f jest rosnąca
28 gru 19:27
Julek: błąd w zapisie. Gdzie zmienna x, jeśli to f(x) ?

jeśli to tak wygląda :
f(x) = (3 − 4a)x+ | a −7|
to :
3−4a>0
Jeśli tak :
f(x) = (3 − 4a)+ | a −7|x
to
| a −7| > 0
a−7>0 ∨ a−7<0
a>7 ∨ a<7
to a∊R − {7}
29 gru 00:51
dori: heh faktycznie zapomnialam o −> x
dzięki
29 gru 16:43
zbuku : a jak będzie w takiej postaci? Dana jest funkcja liniowa o wzorze f(x) = (3 − 4a) − |a −7|x
* Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru a , dla których funkcja f jest rosnąca
31 gru 12:43
Jerzy:
Musi być: − |a −7| > 0 ⇔ |a − 7| < 0 ( brak rozwiązania )
31 gru 12:46