Proszę o sprawdzenie, ponieważ nie mam odpowiedzi do ćwiczeń, a w klasie każdy miał inaczej.
Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy.
| 1 | ||
Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kat α. Wyznacz pole otrzymanego przekroju, jeśli cosα= | ||
| 5 |
| a√6 | ||
x= | ||
| 12 |
| a25√6 | ||
P=a5x= | ||
| 12 |
| x | 1 | ||
= cos α = | |||
| b | 5 |
| a2 | a2 | |||
x2 = | = | |||
| 24 | 4*6 |
| a | ||
x = | ||
| 2√6 |
| 5 a | ||
b = 5 x = | ||
| 2√6 |
| 5a | 5 | |||
P = a*b = a* | = | a2 √6 | ||
| 2√6 | 12 |