funkcja kwadratowa
Pejter: mam prośbę nie rozumiem kolejności przekształceń wykresu funkcji Ix2−4IxI+3I <to jest
końcowa i do niej trzeba dojść wiem że trzeba wyjść z x2 −4x+3 i nie rozumiem dalszych
przekształceń
6 mar 14:45
Jerzy:
dla x ≥ 0 x2 −4x + 3
dla x < 0 x2 + 4x + 3
na końcu odbicie spod osi OX nad oś
6 mar 14:56
5-latek :

No to teraz x
2−4|x|+3
wiec dla x≥0 |x|=x masz y=x
2−4x+3
dla x<0 |x|=−x masz y= x
2+4x+3 (czerwony
y=|x
2−4|x|+3| to teraz to co jest pod osia OX na wykresie czerownym to odbijasz nad os OX
Możesz tez zauwazyc ze y=x
2−4|x|+3 jest dfunkcja parzysta wiec można marysowac wykres dla x≥0
i odbic te czesc wykresu względem osi OY
i masz czerowny wykres
dalej to samo
6 mar 15:01