dla jakich m równanie ma co najmniej 1 rozwiazanie?
natka: Dla jakich wartości parametru "m" równanie lm+3l−lx−2l=m ma co najmniej jedno rozwiązanie?
28 gru 19:22
natka: zagapiłam sie i pod pierwsza wartością bezwzględna powinno być x+3.
B. prosze o pomoc
28 gru 19:28
Aza:

Najprościej pokazać to na wykresie
rozpatrujemy wykres f(x) w przedziałach:
dla x < −3 f(x) = −x −3 +x −2 = −5
dla x€<−3,2) f(x) = x +3 +x −2 = 2x +1
dla x ≥2 f(x) = x +3 −x +2= 5
dla m= −5 v m= 5 −−− równanie ma niesk . wiele rozwiązań
dla m€( −5,5) −−− równanie ma jedno rozwiązanie
dla m€ ( −∞, −5) U ( 5,∞) −−− równanie nie ma rozwiązania
zatem odp do zad. jest
równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie
gdy parametr
m€ <−5,5>
29 gru 04:18