układ równań
lola: Układ równań
| ⎧ | x(y+z)=6−x2 | |
| ⎨ | y(z+x)=12−y2 |
|
| ⎩ | z(x+y)=18−z2 | |
6 mar 14:40
Bogdan:
zx + xz + x2 = 6 ⇒ x(x + y + z) = 6
xy + yz + y2 = 12 ⇒ y(x + y + z) = 12
xz + yz + z2 = 18 ⇒ z(x + y + z) = 18
−−−−−−−−−−−−−−−
(+) x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xy + 2yz = 36 ⇒ (x + y + z)2 = 36
x + y + z = −6 lub x + y + z = 6
x*(−6) = 6 i y*(−6) = 12 i z*(−6) = 18
lub
x*6 = 6 i y*6 = 12 i z*6 = 18
6 mar 14:57
lola: nie rozumiem 2 ostatnich wersow
x*(−6) = 6 i y*(−6) = 12 i z*(−6) = 18 lub
x*6 = 6 i y*6 = 12 i z*6 = 18
6 mar 15:01
Bogdan:
powtarzam zapis:
x(x + y + z) = 6
y(x + y + z) = 12
z(x + y + z) = 18
w miejsce (x + y + z) wstawiamy liczbe −6 lub 6
6 mar 15:09
lola: ah, dziękuję bardzo
6 mar 15:11