hmm
efa: rozwiaz rownanie 3+10+17+...+x=1125
proszę o wytłumaczenie
Sn = 0,5*[a1 + an]*n = 0,5*[3 + 7n − 4]*n = 0,5*[7n − 1]*n
skąd się wzięło 0.5


3 + 10 + 17 + ... + x = 1125
Mamy sumę ciągu arytmetycznego o
a1 = 3 oraz r = 7
Sn = 1125
an = x
Sn = 1125
zatem
an = a1+(n−1)*r = 3 + (n−1)*7 = 3 +7n − 7 = 7n − 4
oraz
Sn = 0,5*[a1 + an]*n = 0,5*[3 + 7n − 4]*n = 0,5*[7n − 1]*n
Po podstawieniu za Sn mamy
1125 = 0,5*(7n −1)*n / *2
2250 = 7n
2 − n
7 n
2 − n − 2250 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
delta = (−1)
2 − 4*7*(− 2250) = 1 + 63 000 = 63 001
p(delty ) = 251
n = [ 1 + 251]/14 = 252/14 = 18
Dodano 18 wyrazów tego ciągu, zatem
x = a18 = a1 +17*r = 3 + 17*7 = 3 + 119 = 122
Odp. x = 122