Znajdz
Majkel: Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210 pomoocy
6 mar 14:25
Eta:
NWD(x,y)=6 i NWW(x,y)=210 i x,y∊N+
x= 6k i y= 6t k,t −− względnie pierwsze
| | xy | | xy | |
NWD(x,y)= |
| ⇒ 6= |
| ⇒ xy=6*210 |
| | NWW(x,y) | | 210 | |
to: 6k*6t=6*210 ⇒ k*t=35 = 1*35=5*7
to dla k=1 i t=35 x= 6*1=6 i y=6*35=210
dla k= 5 i t= 7 x=30 i y=42
odp: takimi parami (x,y) są
(6,210) , (30,42)
6 mar 14:55