aa
Hugo: implemantacja postaci Newtona wielomianu Lagrange'a
za pomocą ilorazów różnicowych, dla węzłów jednokrotnych
Jak za takie coś się zabrać

? jak to rozwiązywać?
6 mar 14:19
6 mar 15:58
6 mar 16:53
Hugo: Wprbowałem wklepać do codeblock'a c++ ale wysypuje
https://scr.hu/2pdc/b1uai
miałbyś pomysł : /?
Czytałem na wikipedi. Nie rozumiem tego kompletnie. Do wyliczeni wyniku potrzebne są wartości
współczynników b po ukosie oraz generowanych tych nawiasów
x, x
2, x
2(x−1). c.d. współczynników są wzory pokroju f[x0, x1, x1] to sie rozbija na roznice
f[x0,x1]−f[x1,x2] / x1−x0 ale nic nie działa mi
6 mar 20:11
Hugo: Przepraszam ! pomyliły mi się zadanka. Siedziałem nad netwonem i tez udało mi się
kod:
https://scr.hu/2pdc/r4j4h
Chodzi mi o implementacja interpolacji
Hermite'a za pomocą ilorazów różnicowych.
by wyliczyć należy zdobyć b
0p
0(x) .... Czytalem i kompletnie tego nie rozumiem.
Na jutrzejsze zajęcia mam to przygotować. Miałby ktoś pomysł? Głównie chodzi o c++
implementacje.
Ale samo zrozumienie było by również ważne by mieć wyobrażenie w czym sie pracuje.
6 mar 20:21
Hugo: Zadanie:
Zajdź wielomian 3 topnia Q(x) taki, że
Q(0) = 0, Q'(0) = 1
Q(1) = 3, Q'(1) = 6
zajmijmy się bn
b0 = f[x0, 1] = f[x0] = Q[0] = 0
b1 = f[x0, 2] = f'(x0)/1! = Q'(0) = 1
co oznacza f[x0, 1] = f[x0] dlaczego się pomija jedynke, kiedy mozna? zawsze?
6 mar 20:28
Trivial: Mój kod kompiluj z −std=c++14
7 mar 18:20