równanie
klaraax: rozwiąż równanie:
sin3x=sin(x+π)
poproszę o jasne wytłumaczenie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(powinno wyjść x=kπ/2 +2kπ)
6 mar 13:40
Jerzy:
3x = x + π + 2kπ lub 3x = π − (x + π) + 2kπ
6 mar 13:41
Janek191:
3 x = x + π + 2π*k
2 x = π + 2π*k
6 mar 13:43
Jerzy:
@
Janek ... pominąłeś drugą grupę rozwiązań
6 mar 13:44
Janek191:
![rysunek](rys/120470.png)
Faktycznie
6 mar 13:49
klaraax: Jerzy, mógłbyś rozwiązać do końca?
6 mar 13:55
Jerzy:
Pierwszą grupę już rozwiązał Janek .. .drugą spróbuj sama ( analogicznie)
6 mar 13:58
klaraax: no dobra. Ale jak ma się ten wynik x=π/2+kπ do prawidłowej odpowiedzi, którą jest kπ/2 ?:(
6 mar 14:04
Janek191:
| π | | π | |
Rozwiązania x = |
| + π*k i x = |
| *k |
| 2 | | 2 | |
można zapisać jednym wzorem
6 mar 14:07
klaraax: x=π/2+kπ
x=π/2+2kπ/2
x=(π+2kπ)/2, czy to jest to samo co x=π/2*k ?
6 mar 14:18