sd
pies: dla jakich wartosci parametru m rownanie ma pierwiastek dodatni
a)1−3x=log
3m
wyliczylem ze dla log
3m>0 z wykresu −3x+1 ze dla m∊(0,1) ale co dalej chyba dobrze

b)log
1/2(x+4)=
mm+1 jak to zrobic bo wykres ciezko narysowac
6 mar 13:24
ICSP: Nie możesz wyznaczyć x z tego równania i sprawdzić kiedy jest większy od 0 ?
6 mar 13:25
Jerzy:
Zastanów się nad treścią zadania
6 mar 13:26
pies: ze co ? nie rozumiem
6 mar 13:26
Jerzy:
| | 1 − log3m | |
x = |
| .... i teraz kiedy to jest dodatnie ? |
| | 3 | |
6 mar 13:27
Jerzy:
najwyraźniej nie rozumiesz ...dlaczego napisaleś: log3m > 0 ?
6 mar 13:27
pies: ale czemu jest zle log
3m=n n>0 i n<1


czemu zle
6 mar 13:28
Jerzy:
w zadaniu pytają dla jakiego m, x jest dodatnie
6 mar 13:30
pies:

no to tak samo jak w innych zadanich rysuje wykres x a potem odczytuje a potem mam wartosc m po
prawej stronie
6 mar 13:32
Jerzy:

zielona: y = −3x + 1
czerwona: y = log
3m
to metoda graficzna....o 13:27 podałem Ci metodę algebraiczną
6 mar 13:35
pies: nie no co to jest ? czyli mam dobrze log3m>0 n>0 i <1
6 mar 13:38
pies: log3m<1 jak to rozwiazac
6 mar 13:38
Jerzy:
log3m < 1 ⇔ log3m < log33
6 mar 13:39
pies: a to chwilka to dobrze mam bo juz nie wiem z ty log3m>0 i <0 ?
6 mar 13:44
Jerzy:
0 < m < 3 ... i koniec zadania
6 mar 13:45
pies: log
3m3<0 ...
6 mar 13:46
pies: dlaczego od 0 do 3 ?
6 mar 13:47
Jerzy:
m > 0 z założenia
6 mar 13:47
pies: aaa teraz log3m>0
6 mar 13:54
Jerzy:
nie ma się to nijak do zadania, ale..... log3m > 0 ⇔ m > 1
6 mar 13:56
pies: jak sie nie ma nijak z wykresu odczytalem ze dla m∊(0,1)
6 mar 14:00
Jerzy:
z wykresu odczytujem, że: log3m < 1
6 mar 14:02
Jerzy:

a teraz widzisz ? ... log
3m < 1 spełnia warunki zadania
6 mar 14:05
pies: aaaa no widzisz nie widzialem dziekuje
6 mar 14:07