która to funkcja rosnąca?
szarlotka: Wskaż wzór funkcji rosnącej:
a) f(x) = 3x
4 + 1
b) f(x)= 1/x
2 +1
c) f(x) = x
4 + x
2
d) f(x) = 2x
5 − 7
prosze o jakąs wskazowke
6 mar 12:56
ICSP: d)
6 mar 12:56
Metis: Pochodne.
6 mar 12:57
szarlotka: to to moge i w odpowiedziach sprawdzic

chodzi mi o wytłumaczenie
6 mar 12:58
Jerzy:
Tylko pochodna funkcji d) jest stale dodatnia
6 mar 12:58
ICSP: d) Gdyż 2x5 jest funkcją rosnącą.
6 mar 12:59
5-latek : funkcja jest rosnaca jeśli x1<x2 czyli f(x1)<f(x2)
Funkcja rosnaca jest tez funkcja roznowatosciowa (to powinno wystarczyc
Teraz kombinuj
6 mar 13:01
szarlotka: ok dzieki
6 mar 13:02