równanie z parametrem a
szarlotka: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie |x−a3| + |x−4| = 4−a3 ma co
najmniej trzynaście rozwiązań całkowitych.
Proszę o pomoc
6 mar 12:53
Kacper:
Trzynaście?
6 mar 12:55
szarlotka: noo ^^
6 mar 12:57
ICSP: Conajmniej trzynaście w tym wypadku oznacza nieskończenie wiele.
Czyli pytamy kiedy funkcja f(x) = |x − a3| + |x − 4| będzie funkcją stałą na pewnym przedziale
i jej wartość będzie równa 4 − a3.
6 mar 12:58
szarlotka: okej, wychodzi mi, że w przedziale gdzie a
3≤x≤4 co dalej z tym?
6 mar 13:08
ICSP: Teraz znajdź wartośc tej funkcji w tym przedziale.
6 mar 13:12
szarlotka: nie wiem jak sie do tego zabrac
6 mar 13:38
ICSP: f(x) = x − a3 + 4 − x = 4 − a3
Rozwiązujemy równanie :
f(x) = 4 − a3 w przedziale [a3 . 4] dostając :
4 − a3 = 4 − a3 − tozsamośc dowolna lioczba z tego przedziału jest rozwiązaniem, czyli
rozwiązań jest nieskończenie wiele. Wystarczy, więc aby a3 < 4 ⇒ a < 3√4.
6 mar 13:40
szarlotka: w odpowiedziach jest a ≤−2

" stwierdzenie ze przedzial <a
3;4> zawiera co najmniej 13 liczb całkowitych wtedy i tylko
wtedy, gdy a
3≤−8 czyli gdy a≤−2"
6 mar 14:00
szarlotka: nie wiem skad to sie wzielo
6 mar 14:01
ICSP: nie doczytałem całkowitych

Rozwiazania całkowite zaczynają się od 4 i będą iść wstecz tzn :
4 , 3 , ... .
Widać, że aby było ich 13 to najmniejsze rozwiązanie musi być równe −8, aby było ich więcej niż
13 możemy "łapać" również rozwiązania −9 , −10 , ...
Czyli ostastecznie a
3 ≤ −8 ⇒ a ≤ − 2
6 mar 14:05