Zbiory do którego należą liczby spełniające nierówność
stokrotkę: Dane są zbiory A = (−5;1) oraz B, do którego należą wszystkie liczby x spełniające nierówność
x(x + 2)≤2(x + 2).
Podaj wszystkie liczby całkowite należące jednocześnie do obu zbiorów.
Z postaci iloczynowej będzie można wyczytać zbiór B?
6 mar 12:45
Jerzy:
Trzeba tą nierówność rozwiązać
6 mar 12:46
stokrotkę: Wyszło x≤−2 oraz x≤2 oraz a=1
Parabola uśmiechnięta.
Tam na pewno znak ≤?
6 mar 12:48
5-latek : Rozwiaz ta nierownosc
x
2+2x≤2x+4
wiec x
2+2x−2x−4≤0
x
2−4≤0 (teraz Ty
6 mar 12:49
Jerzy:
⇔(x+2)(x−2) ≤ 0 .... i już można wybrać rozwiązania całkowite
6 mar 12:49
5-latek :

Witaj

A jeśli tego nie widzisz to jest wykres y=x
2−4
i widzisz e y≤0 dla x∊<−2,2>
Czyli B=<−2,2>
rysuj os zazanacz zbiory A i B i odczytaj rozwiązanie
6 mar 12:56
stokrotkę: Wszystko już super. Dzięki Wam.
6 mar 13:53