Rozwiąż nierówność z niewiadomą pod pierwiastkiem
Ilona: √x+1 − √x−2 <= 1
Jak to coś zacząć? Przenieść ujemny pierwiastek na drugą stronę (obie strony nieujemne) i
potęga kwadratowa stronami?
√x+1 <= 1 + √x−2
Wyznaczenie dziedziny dotyczyć ma tylko wnętrz pierwiastków?
6 mar 12:45
Metis: Zacznij od dziedziny

I do kwadratu tak jak zapisałaś, ale z dziedziną.
6 mar 12:47
jc:
1 ≥ √x+1 − √x−2
Mnożymy obie strony nierówności przez sumę pierwiastków.
√x+1 + √x−2 ≥ (√x+1 − √x−2) (√x+1 + √x−2) = (x+1) − (x−2) =3
Lewa strona jest funkcją rosnącą, dla x=3 mamy równość, a więc nierówność
spełniają liczby x ≥ 3.
6 mar 14:00