Oblicz kąt rozwarcia stożka, jeśli powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półko
ewaa: Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć to zadanie?
Oblicz kąt rozwarcia stożka, jeśli powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem o promieniu
2.
6 mar 12:36
Jerzy:
Ile wynosi długość łuku tego rozwinięcia ?
6 mar 12:42
ewaa: Tzn. ja to zaczęłam rozwiązywać tak:
Długość łuku= 180* (bo to półkole)/360* * 2πr= 1/2 * 4π= 2π.
Nie wiem czy dobrze to rozumiem
6 mar 12:46
Jerzy:
Dobra ... długość tego łuku to 2π....teraz ten łuk będzie podstawą stożka,
więc mozemy obliczyć promień tej podstawy R
6 mar 12:53
ewaa: Nie wiem jak, możesz jakoś wytłumaczyć?
6 mar 13:00
Jerzy:
Prosto.... długość okręgu podstawy to: 2πR i musi się równać obliczonemu łukowi,
czyli: ?
6 mar 13:02
ewaa: Czyli R=1, ok i jak teraz obliczyć kąt rozwarcia?
6 mar 13:05
Jerzy:

potrafisz policzyć kąt α ?
6 mar 13:07
ewaa: α=60* ?
6 mar 13:10
Jerzy:
| | R | | 1 | |
nie ... |
| = sinα , czyli: sinα = |
| ⇒ α = 300 |
| | 2 | | 2 | |
zatem kąt rozwarcia stożka = 2α = 60
0 ... i po zadaniu
6 mar 13:12
ewaa: Ok, dzięki!
6 mar 13:14