styczne
Karolcia: Dany jest okrag o srodku O(2,2) r=2, styczna do okregu jest w punkcie A, ktorego wspolrzedne są
dodatnie styczna ta przecina os OX w punkcie B(6,0). Wyznacz wspolrzedne punktu A.
A(x,y)
OA=√(2−x)2+(2−y)2
Prosta AB
O=6a+b
6a=−b
Nie wiem co z tym dalej zrobic
6 mar 12:25
5-latek : A moz ena początek zdaloby się zrobić rysunek ?
6 mar 12:28
Karolcia: OA=2
6 mar 12:28
Kacper:

Rysunek
6 mar 12:35
===:
a równanie pęku prostych przez punkt B to: y=a(x−6) czyli y=ax−6a
6 mar 12:45
Jerzy:
Teraz wybierz z tego pęku tą, która ma jeden punkt wspólny z okręgiem i dodatnie współrzędne
6 mar 12:51
Karolcia: Mozna jest prosta ax−y−6a
Punkt (2,2) odleglosc od prostej ma.byc rowna 2
I ze wzoru na odleglosc
6 mar 13:15
Jerzy:
Tak
6 mar 13:21
Karolcia: Dziekuje za pomoc :3
6 mar 14:41