trygon
Karolcia: Oblicz sume pierwiastkow cos4x=5cos2x−4 w pierzdziale <0,314>
6 mar 11:59
ICSP: Zacznij od rozwiązania równania.
6 mar 12:48
Metis: A ten przedział poprawny ?
6 mar 12:49
5-latek : Metis może być poprawny gdyż π≈3,14 to będzie przedzial <0,10π>
6 mar 12:52
Karolcia: doszedlem do rownania 8cosx4−18cosx2+9=0
co dalej z tym ?
przedzial tak jak 5−latek napisal do 10π
6 mar 14:28
ICSP: t = cos2x , t ∊ [0,1]. Oczywiście jeśli twoje rachunki są poprawne.
6 mar 14:29
jc:
Zero jest rozwiązaniem pierwszego równania, a nie jest rozwiązaniem drugiego równania.
Przy okazji. cos x2 = cos(x2). Myślę, że miało być cos2 x = (cos x)2.
Wystarczy napisać równanie dla t = cos 2x.
6 mar 14:39