Wiadomo że sina + cosa=2/3 Oblicz sin^3a + cos^3a
Zoś: Wiadomo że sina + cosa=2/3 Oblicz sin3a + cos3a
Podniosłem sobie wyrażenie po lewej do ()3 i wyszło mi , że sin3a + cos3a = 8/27 − sin2a ,
tylko teraz co z tym sin2a ?
6 mar 11:21
Zbyszko:
Ha ha
6 mar 11:31
Zoś: Ha ha , a ja dalej nie wiem co jest nie tak....
6 mar 11:42
Mariusz:
sin
3(a)+cos
3(a)=(sin(a)+cos(a))(sin
2(a)+sin(a)cos(a)+cos
2(a))
sin
3(a)+cos
3(a)=(sin(a)+cos(a))(1+sin(a)cos(a))
(sin(a)+cos(a))
2=sin
2(a)+2sin(a)cos(a)+cos
2(a)
(sin(a)+cos(a))
2=1+2sin(a)cos(a)
2sin(a)cos(a)=(sin(a)+cos(a))
2−1
| | 1 | |
sin3(a)+cos3(a)= |
| (sin(a)+cos(a))(1+(sin(a)+cos(a))2) |
| | 2 | |
6 mar 11:53
Mariusz:
*
sin
3(a)+cos
3(a)=(sin(a)+cos(a))(sin
2(a)−sin(a)cos(a)+cos
2(a))
sin
3(a)+cos
3(a)=(sin(a)+cos(a))(1−sin(a)cos(a))
| | 1 | |
sin3(a)+cos3(a)=(sin(a)+cos(a))(1− |
| ((sin(a)+cos(a))2−1)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin3(a)+cos3(a)= |
| (sin(a)+cos(a))(3−(sin(a)+cos(a))2) |
| | 2 | |
6 mar 11:58
Mariusz:
| 1 | | 2 | | 4 | | 1 | | 23 | |
| * |
| (3− |
| )= |
| * |
| |
| 2 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
6 mar 12:02