równanie
klaraax: sin x=sin(x − π)+1
bardzo proszę, nie było mnie na tym w szkole i nie wiem jak się to robi

potrzebuję jedno na
wzór
5 mar 23:27
yyhy: sin(x−π)=sin(−(π−x))=−sin(π−x)=−sin(x)
cos nie gra...
5 mar 23:29
yyhy: sinx=0.5 , powinnas dfac rade?!
5 mar 23:30
klaraax: |4sinx|=2
skąd tu się biorą dwa rozwiązania?
5 mar 23:46
klaraax: dałam
5 mar 23:47
klaraax: tfu, tam są 4 roziwązaia
5 mar 23:47
Mila:
|4sinx|=2
4sinx=2 lub 4sinx=−2
| | π | | 5π | | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
5 mar 23:49
klaraax: dziękuję
5 mar 23:54
klaraax: a jak tu?

tg2x=tgx
6 mar 00:20
klaraax: albo może inne: cos2x=cosx
6 mar 00:22
yyhy: cos2x=cos2x−sin2x=2cos2x−1
czyli masz 2cos2x−1=cosx
cosx=t,..
6 mar 00:28
ZKS:
yyhy po co utrudniać sobie, wystarczy tak.
cos(2x) = cos(x)
2x = x + k • 2π ∨ 2x = −x + k • 2π
| | 2 | |
x = k • 2π ∨ x = k • |
| π |
| | 3 | |
6 mar 00:40
klaraax: a w przypadku sinx=sin2x ?
Bo tu mi jakoś nie chce wyjść..
6 mar 13:12
ZKS:
sin(2x) = sin(x)
2x = x + k • 2π ∨ 2x = π − x + k • 2π
6 mar 13:30