Znajdź pierwiastki równania
Korek: √x+3 +
√3x−2 = 7
Odpowiedź jest x=6
zatem D: x >=
23. Czy podniesienie od razu do kwadratu stronami to dobra droga? Trzy razy
liczyłem od nowa i nie wychodzi. pls help
5 mar 22:41
PW: Dla mnie najlepszym sposobem rozwiązania takiego banalnego równania jest odgadnięcie
rozwiązania x = 6 (nie sprawi to kłopotu nawet uczniowi podstawówki).
Następnie wystarczy wykazać, że innych rozwiązań nie ma. Wiesz, dlaczego?
5 mar 23:36
yyhy: √3x−2=7−√x+3 /()2
3x−2=49−14√x+3+x+3
2x−54=−14√x+3
27−x=7√x+3 /()2
272−54x+x2=49x+49*3
x2−103x+582=0 ⇒x=6 lub x=97
Dlaczego x=97 jest "zły", bo mieliśmy takie przejście 27−x=7√x+3 i.....
5 mar 23:43
ZKS:
yyhy trzeba by było wspomnieć, że stosuje się metodę analizy starożytnych.
5 mar 23:52
yyhy: Nie wiem czy to ciekawostka czy jakieś wyśmianie..
5 mar 23:54
PW: Poprawne tradycyjne określenie metody rozwiązywania. Nie ustala się dziedziny, wnioskuje na
zasadzie "jeśli. to ..." (kolejne równania nie muszą być równoważne) i na końcu sprawdza, czy
otrzymane liczby rzeczywiście są rozwiązaniami. Metoda analizy starożytnych.
6 mar 00:00
ZKS:
Bez tego zapisu według mnie Twoje rozwiązanie jest niepoprawne, ponieważ brakuje
oprócz dziedziny, dodatkowego założenia do √3x − 2 = 7 − √x + 3 i dalej 27 − x = 7√x + 3.
6 mar 00:07
jc: Analiza starozytnych, to wspaniała metoda! Zamiast równoważności, mamy implikacje, a jesli
wyjdzie skończona liczba rozwiązań, to sprawdzamy po kolei, które są dobre.
Ja bym wybrał metodę PW z pierwszego wpisu (jedyność rozwiązania jest oczywista, nie zdradzę
tajemnicy).
6 mar 00:23
yyhy: Jeżeli szukamy rozwiązanai wyjściowego rozwiązania to preferuje implikacje i na koniec
uzgodnienie, kóry kandydat jest ok.
Ale jak najbardziej sie z wami zgadzam. Formalnie by trzeba robić za każdym razem założenia, a
to może być czasem trudniejsze niż samo zadanie..
6 mar 00:30
jc: Nie trzeba dbać o założenia, najwyżej wyjdzie więcej kandydatów na rozwiązania, ale i tak na
koniec sprawdzamy, które są dobre.
6 mar 00:43
jc: Chyba napisałem to samo ... Zgadzam się z pierwszym zdaniem yych.
6 mar 00:45
Korek: Zastanawia mnie ta dziedzina. Skoro suma dwóch pierwiastków ma być 7 to zapewne każdy z nich z
osobna nie może być większy od 7. Ujemna wartość z pierwiasteka przecież być nie może. Skoro
jeden byłby maksymalnie = 7 to drugi musi być =0 i na odwrót. Zatem z pierwszego pierwiastka
wynika, że x<=46 a z drugiego, że x<=17. Dodając warunek z pierwszego posta x>=
23 mamy
dziedzinę D= <
23 ; 17 >. To załatwia problem x=97 spoza dziedziny

. Dobrze kminię?
6 mar 09:35
5-latek : Nawet jeśli się rozwiaze równanie metoda rownan rownowaznych (czyli wyznaczasz dziedzine) to na
końcu należy tez sprawdzić rozwiązania bo mogą pojawić się pierwiastki obce
6 mar 09:47
PW: Niepotrzebnie tak komplikujesz. Nic nie zakładać i na koniec sprawdzić, tak jak Koledzy piszą
wyżej.
Lepiej zastanów się dlaczego po odgadnięciu rozwiązania x = 6 można dalej nie szukać − co
trzeba stwierdzić, żeby uznać, że to jedyne rozwiązanie.
6 mar 09:52