Równania
Johnatan: Wirus grypy rozprzestrzenia się w grupie 30 studentów zgodnie ze równaniem różniczkowym:
dX/dt = k * X(30 − X)
gdzie X oznacza liczbę zainfekowanych studentów, a k = 0.01 jest stałą określającą średnią
odporność
studentów zdrowych na zarażenie się wirusem. Załóżmy, że na początku w grupie było 2 zarażonych
studentów X(0) = 2 po jakim czasie t liczonym w dniach zachoruje 80% studentów?
Serdecznie proszę o pomoc.
5 mar 22:32
grzest:
Należy rozwiązać podane równanie różniczkowe (proste równanie o zmiennych rozdzielonych), czyli
znaleźć zależność:
X(t)=F(t)+C.
Stałą całkownia da się wyliczyć z zależności X(t=0)=2.
Wiemy, że dla szukanego T, X(T)=0,8*30 = 24. Stąd należy wyliczyć T.
(Odp. (nie sprawdzona, więc może być błędna) T≈3,2 dnia.)
5 mar 23:18
grzest: Uff...
Po sprawdzeniu czas ten jest dłuższy i wynosi T≈13,4 dnia.
Rozwiązanie równania różniczkowego prowadzi do zależności:
Warunek początkowy X(0)=2, daje C=14.
Z warunku X(T)=24, otrzymujemy poszukiwany czas (który oznaczyłem jako T dla odróżnienia od
czasu bieżącego t), po którym zachoruje 80% studentów.
Mam nadzieję, że jest to wynik bezbłędny.

Sprawdzałem kika razy!
6 mar 14:19
Johnatan: Dzięki za pomoc

rozwiązałem to wczesniej juz, i właśnie wyszedł mi taki wynik. Ktory jest
poprawny

jeszcze raz dzięki
7 mar 16:05