trygonometria
what: kąt α jest rozwarty. możliwe wartosci funkcji trygonometrycznych α to:
A.
sinα =
12
cosα =
√32
tgα =
√33
B.
sinα =
13
cosα = −
2√23
tgα = −
√24
C. sinα = 2
cosα = −
12
tgα = −4
D. sinα = −
12
cosα = −
√32
tgα = −
√33
niech ktoś wytłumaczy
5 mar 22:25
rómcajs:
skoro rozwarty to 90o < α < 180o..
trzeba spojrzec na wykres i sprawdzić czy wartości pasują
5 mar 22:36
xSaKage: D ponieważ cosα bedzie ujemny a sinα ∊ <−1,1>
5 mar 22:37
rómcajs:
| | π | |
na wykresie w tablicach będzie |
| zamiast 90o oraz π zamiast 180o |
| | 2 | |
5 mar 22:37
xSaKage: Przepraszam będzie B rómcajs ma racje wystarczy spojrzeć i dopowiem że spojrzeć na znaki jakie
będą miały
5 mar 22:42