Optymalizacja
Pirat: Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 1. Ile wynosi maksymalne pole takiego trójkąta?
Podstawiłem pod wzór Herona P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Następnie obliczyłem to wszystko i za c podstawiłem 1−a−b
No i coś takiego mi wyszło
8a
2b+8ab
2−4a
2−4b
2−12ab+4a+4b−1
I po obliczeniu delty wychodzą niezłe ceregiele. Proszę o pomoc lub alternatywę ,wszystko się
ceni
5 mar 22:05
ICSP: Boki : a , b ,
√a2 + b2 , 0 <
√a2 + b2 < 1 , a , b > 0
a + b +
√a2 + b2 = 1
√a2 + b2 = 1 − a − b
a
2 + b
2 = 1 + a
2 + b
2 − 2a − 2b + 2ab
2ab − 2a − 2b + 1 = 0
2a(b − 1) = 2b − 1
P = ...
5 mar 22:14
jc: Zastosuj nierównośc:
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
(równość dla równych elementów)
| (p−a) + (p−b) + (p−c) | |
| ≥ [(p−a)(p−b)(p−c)]1/3 |
| 3 | |
5 mar 22:18
Pirat: Czyli korzystam ze wzoru 1/2absinα i do przodu?
5 mar 22:33
jc:
2p = (a+b+c)=1
[(p−a)+(p−b)+(p−c)] / 3 = (3 p − 2p)/3 = p/3 = 1/6
1/6 ≥ [(p−a)(p−b)(p−c)]
1/3 (równość dla a=b=c)
(1/6)
3 ≥ (p−a)(p−b)(p−c)
(1/2)(1/6)
3 ≥ p(p−a)(p−b)(p−c) = Pole
2
| | 1 | | 1 | |
Pole ≤ |
| = |
| (równośc dla a=b=c = 1/3) |
| | (2*63)1/2 | | 12 √3 | |
5 mar 22:44
Pirat: Ale nie może być a=b=c=1/3 bo to jest trójkąt prostokątny?
5 mar 23:03
jc: 
nie zauważyłem
To nie korzystamy z Herona. Tylko tak jak napisał ICSP
x+y+
√x2+y2 = 1, P=xy/2
Zamiast liczyć próbowałbym uzasadnić, że największe pole ma trójkąt równoboczny.
5 mar 23:10
jc: Jakoś tak:
x
2 + y
2 ≥ 2xy (równośc dla x=y)
√x2+y2 ≥
√2xy
x+y ≥ 2
√xy
1 = x+y +
√x2+y2 ≥ (2+
√2)
√xy
5 mar 23:16
Pirat: ICSP masz błąd w ostatniej linijce jak wyciągałeś przed nawias to zostało 2a a nie a.
6 mar 00:54
Pirat: Dzięki jc rozwiązałem sposobem ICPS i wyszło identycznie
6 mar 01:16