ciągi geometryczne
zuzka: Każda kolejna warstwa bloków skalnych ,z których zbudowano piramidę, ma objętość o 25% mniejszą
od objętości warstwy poprzedniej. Oblicz , z ilu warstw składa się piramida, jeśli objętość
jej poprzedniej warstwy jest równa 64/175 objętości całej piramidy. Zrobiłam podpunkt a ale
z tym b) mam problem. Pomóżcie proszę 😊😊 ustaliłam że a1= 64/175V a q= 1/4 a2=
25%*64/175V=1/4*64/175V=16/175V. Sn=1. Sn= 64/175V* 1−(1/4)n / 1−1/4=64/175V* 1−(1/4)n/
3/4=1. Nie wiem co dalej
5 mar 21:23
PW: objętość jej poprzedniej warstwy jest równa 64/175 objętości całej piramidy (?)
5 mar 23:41