prosze o pomoc
dori: Napisz wzór funkcji liniowej ,do której wykresu należą pkt :
a) A( −6,1) B (4,6)
b) A(−√2, 0 ) B (3 √2, 16)
28 gru 18:18
rogal: a) y=12x+4
28 gru 18:30
krzysiek: (y−1) 10 − 5 ( x + 6) =0
10 y − 10 − 5x − 30 =0
10y= 5x +40
y= 12x +4
28 gru 18:30
rogal: b) y=2√2x−8
28 gru 18:35
krzysiek: b)
(y−0) 4√2 − 16(x+ √2)
4√2y − 16x − 16√2
4√2y= 16x + 16 √2
y= √2 + 2√2
28 gru 18:37
krzysiek: y=√2x + 2√2
28 gru 18:39
krzysiek: y= √2x + 1
28 gru 18:40
krzysiek: y= 2√2 + 4
28 gru 18:42
krzysiek: y= 2√2x + 4
28 gru 18:44
dori: dzięki
28 gru 18:45
rogal: heh y=2√2x+4
28 gru 18:45
rogal: heh doszliśmy w końcu do consensusu
28 gru 18:47
dori: A kolejne zad np
Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc że
a) miejscem zerowym funkcji jest liczba 2 oraz f(3)=3
b) miejscem zerowym funkcji jest liczba −1 i wykres funkcji przecina oś OY w pkt A(0,2)
c) miejscem zerowym funkcji jest liczba 0 i wartość funkcji dla argumentu −4 wynosi −28
28 gru 18:53
dori: i jeszcze moze ktos wytlumaczy jak doszliscie do rozwiazania zad1 B

?
28 gru 18:54
kamil: a nie lepiej by bylo gdybyscie zamiast rozwiazywac jej zadania pokazali/wytlumaczyli jak sie je
rozwiazuje?
28 gru 18:55
krzysiek: z wzory (y−ya) (xb−xa) − (yb−ya) (x−xa)=0
28 gru 18:58
rogal: a ja korzystałem z podstawiania do dwóch funkcji y=ax+b , obydwa w układ równań no i po kolei
wyznaczałem wyraz a i wyraz b
28 gru 19:02
rogal: dori w tym zadaniu wyszło mi coś takiego a) y=−1x−3
28 gru 19:03
rogal: ale to jest raczej zle
28 gru 19:03
dori: hm pisze, że odp ma być f(x)=3x−6
28 gru 19:08
dori: yyy kogoś chyba nieźle poje****...
28 gru 19:36