prawdopodobienstwo
df: Rozmieszczamy m różnych listów w m rozróżnialnych, ponumerowanych skrytkach. Jakie jest
prawdopodobieństwo takiego rozmieszczenia, że dwa ustalone listy znalazły się w różnych
skrytkach?
Ω=m
m
Wybieram te 2 ustalone listy, czyli kombinacja 2 z m, nastepnie wybieram te 2 skrzynki w
ktorych sie te ustalone listy znajda, czyli kombinacja 2 z m,a potem reszte listow ( m−2)
rozmieszczam dowolnie do m−2 skrzynek, czyli (m−2)
(m−2)

albo ew. ze zdarzenia przeciwnego
A'−2 listy trafia do jednej skrzynki
A'=wybieram 2 ustalone listy na kombinacja 2 z m sposobow, potem na m sposobow skrzynke i
reszta rozmieszczam dowolnie, czyli na (m−2)
(m−1)
5 mar 21:01
jc:
Aby policzyć prawdopodobieństwo, że dwa ustalone listy trafiły do tej samej skrytki, pomyśl, że
skleiły się w jeden list, tzn. że masz m−1 listów.
5 mar 21:59
jc: Na wszelki wypadek policzę:
|Ω| = mm
|A'| = mm−1
P(A') = 1/m
P(A) = 1 − 1/m
5 mar 22:34
Iryt:
Masz rację
Jc 
.
Tak, ja muszę poprawić, bo założyłam, że te dwa listy będą "same " znajdowały się
w tych różnych skrzynkach, a przecież mogą tam być jeszcze inne listy dołożone.
Zatem będzie tak:
m*(m−1)*m
(m−2)
| | m*(m−1)*mm−2 | | (m−1)*mm−1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | mm | | mm | |
===================
I jesteśmy zgodni.
5 mar 22:53
df: dobra, kapuje
5 mar 23:48