Szeregi
Znafca: Znaleźć sumy częściowe podanych szeregów i następnie zbadać ich zbieżność:
∞
n=2
| | n−1 | | n | | 1 | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | n! | | n! | | n! | | (n−1)!n | | n! | | (n−1)! | | n! | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| 1! | | 2! | | 2! | | 3! | | 3! | | 4! | | 4! | | 5! | |
ładnie się skraca i ostało się:
n→
∞
Sprawdzi ktoś?
5 mar 20:58
Andrzej: Robiłem to zadanie i dostałem taki sam wynik, więc potwierdzam
8 kwi 14:08