Oblicz prawdopodobienstwo
marta9619: Na loterii jest 100 losów, z czego 20 wygrywa. Kupujemy 8 losów. Najbardziej prawdopodobną
liczbą losów przegranych jest:
a)7 i 6 są równie prawdopodobne
b)6
c)7
d)5
Proszę o wyjaśnienie
5 mar 20:54
Iryt:
n=8 liczba prób Bernoulliego
| | 80 | | 4 | |
p= |
| = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu |
| | 100 | | 5 | |
Najbardziej prawdopodobną liczbą sukcesów ( tutaj liczba przegranych)
| | 4 | | 36 | |
[(n+1)*p]=[(8+1)* |
| ]=[ |
| ]=7 |
| | 5 | | 5 | |
odp. 7
5 mar 22:01