Prawdopodobieństwo
xyz: Z pojemnika zawierającego 10 kul białych i 6 czarnych losujemy jedną kulę i wkładamy zamiast
niej kulę czarną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jeśli teraz wylosujemy z pojemnika 2
kule, to obie będą białe.
Mam obliczoną moc omegi i wyszło 120.
Potem 2 sytuacje, pierwsza gdzie jest 10 białych i 6 czarnych, a druga 9 białych i 7 czarnych.
Moc zbioru A w sytuacji pierwszej = 45, a w sytuacji drugiej 36. Obliczam prawdopodobieństwa
osobno dla każdej sytuacji. I teraz je dodaję.
Mógłby ktoś napisać czy idę w dobrym kierunku i czy obliczenia są poprawne? Dostałem ostateczny
wynik P(A)=81120
5 mar 20:01
Iryt:

A− wylosowano dwie kule białe
| | 5 | | 36 | | 3 | | 45 | | 7 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 120 | | 8 | | 120 | | 40 | |
5 mar 20:19
xyz: A skąd to 1016 i 616? Dlaczego potem wymnażany te liczby w P(A)?
5 mar 20:46
Iryt:
Prawdopodobieństwo całkowite.
To jest doświadczenie dwuetapowe i od wyniku z I etapu zależy wynik drugiego .
5 mar 21:16
14 kwi 22:22