Ciągi
qflowe: Proszę o wskazówkę.
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, wiedząc, że suma jego pierwszych pięciu wyrazów to
−30, a drugi wyraz to −4.
5 mar 20:00
Janek191:
a2 = − 4
a1 + r = − 4 ⇒ a1 = − 4 − r
a5 = a1 + 4 r = − 4 − r + 4 r = − 4 + 3 r
więc
S5 = 0,5*( − 4 − r − 4 + 3 r)*5 = − 30
(− 8 + 2 r) *5 = − 60 / : 5
− 8 + 2 r = − 12
2 r = − 4
r = − 2
=====
a1 = − 4 − (−2) = − 2
an = a1 + (n −1)*r = − 2 + (n −1)*(−2) = − 2 − 2n + 2 = − 2n
Odp. an = − 2 n
=============
5 mar 20:12
qflowe: Dziękuję
5 mar 20:18