ciagi
KotekPotrzebujacyHelp: Otoz w tym zadaniu
http://www.zadania.info/d17/337751 rozwiązujący założył, że a
n = S
n − S
n−1 a ja się pytam− jakim
prawem, skąd to?
Proszę o wytłumaczenie.
5 mar 19:58
Benny: Sn=a1+a2+...+an
Sn−1=a1+a2+...+an−1
Sn−Sn−1=an
5 mar 19:59
Jack: an = Sn − Sn−1
zgadza sie...
chcesz znalezc dwudziesty wyraz, znajac sume 19 i 20...
suma 19 = a1 + a2 + a3 +...+ a18+a19
suma 20 = a1 + a2 + a3 +...+ a18+ a19 + a20
kiedy odejmiesz −>>> suma 20 − sume 19 =
= a1 + a2 + a3 +...+ a18+ a19 + a20 − ( a1 + a2 + a3 +...+ a18+a19)=
= a20
5 mar 20:01
KotekPotrzebujacyHelp: Ja wlasnie tak obliczylem jak Jack wyraz 20 nie sprawdzając rozwiązania, ale nie potrafiłem
monotoniczności, bo nie znałem 'r', ale już rozumiem po tym co napisaliście. Dziękuję bardzo.
| | 1 | |
Mam jeszcze jedno pytanie. Np. ( |
| )2 to licznik jest logiczny, ale w mianowniku |
| | 2n | |
dlaczego NIE będzie 4
2n w końcu potęgi np. (a
x)
y = a
x*y wiec powinno być 4
2n a nie
4
n
5 mar 20:10
KotekPotrzebujacyHelp: #help
5 mar 20:19
KotekPotrzebujacyHelp: Proszę!
5 mar 20:34
GREG: podstawowka
5 mar 20:37
KotekPotrzebujacyHelp: ?
5 mar 20:51
KotekPotrzebujacyHelp:
?
5 mar 21:09
Jack:
2n2= 22n = 4n
5 mar 21:16
Benny: @Jack To nie jest prawda.
5 mar 21:28
Krzysiek: Haha Jack
5 mar 21:31
Jack: 22n =4n
Tego nie zaprzeczycie...
5 mar 21:41
Metis: No po co zaprzeczać coś co jest wiadomą prawdą
5 mar 21:42
Jack: Kurcze już was nie rozumiem...
Jak mam
(23)2 = 26
Wiec.was nie rozumiem
5 mar 21:43
Jack: Chyba ze wam chodzilo tylko oto ze nie dalem nawiasu...
W poscie 21:16
Naturalnie jest (2n) i to do potegi2
5 mar 21:45
GREG: hhahah
5 mar 21:49