zad
matthew: Czesc,
| | 1 | |
mam takie zadanie: Kąt α jest ostry i sinα = |
| . Oblicz 3+tg2α. |
| | 4 | |
zrobilem tak:
| | sinα | | | | 1 | | 16 | | 1 | |
3 + ( |
| )2 = 3 + ( |
| )2 = 3 + |
| * |
| = 3 |
| |
| | cosα | | | | 16 | | 15 | | 15 | |
Może ktoś mi sprawdzić to zadanie?
28 gru 17:55
Aza:
ok

ale można tak:
to 3 + tg
2α= 3 +
116*
1615= 3
115
28 gru 18:03
matthew: Dziekuję
28 gru 18:25
Bogdan:

Albo tak:
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| ⇒ 3 + tg2α = 3 + |
| = 3 |
| |
| | x√15 | | √15 | | 15 | | 15 | |
28 gru 18:26
matthew: Dzieki jeszcze raz

Mam jeszcze takie zadanie:
Rozwiąż równanie (2x+1)+(2x+4)+(2x+7)+...+(2x+28) = 155
zrobiłem tak.....
a
1 = (2x+1)
r = 3
obliczam a
n:
a
n = (2x+1) + (n−1)*3
a
n = (2x+1) + 3n − 3
a
n = 2x +3n −2
(2x + 28) = 2x +3n −2
−3n = − 30
n = 10
| | 2x+1+2x+28 | | 4x+29 | |
155= Sn = |
| *10 = |
| *10 = (4x+29)*5 = 20x + 145 |
| | 2 | | 2 | |
Możecie mi sprawdzic ten przykład?
28 gru 19:10
Aza:
Co tu sprawdzać

4x +29= 31 => x= u{1}{2]
w Twoich obliczeniach podobnie : 20x+145=155 => x =
12
spr: a
1= 2*
12= 2 a
10= 1+28= 29
S
10= (2+29)*5= 31*5= 155
28 gru 19:30
matthew:

I jeszcze takie...
w trojkącie rownoramiennym ABC, w ktorym |AC| = |BC| = 10cm, wysokość poprowadzona z wiercholka
C jest rowna 5 cm. Oblicz miary kątó tego trojkąta. Odpowiedz podaj w kątach.
zrobilem tak....
β+30
o + 90
o = 180
o
β = 108
o − 120
o
β = 60
o
odp.:
β + β = 120
o
α = 30
o
Może mi ktoś sprawdzić?

bardzo proszę również o sprawdzenie zadania z ciągami .......
28 gru 19:38
matthew: oo dziekuję
28 gru 19:38
Aza:
to miara kąta α= 30
o
zatem miara kąta C = 180
o − 2*α= 180
− 60
o = 120
o
odp: miary kątów tego trójkąta są :
30o, 30o , 120o
28 gru 20:07
ANNA: Dobry wieczór
Aza, witaj po dłuższej przerwie.
28 gru 20:12
Aza:
Witaj
ANNO 
.... za przemiłe życzenia świąteczne

Sprawiłaś mi bbbb. miłą niespodziankę
28 gru 20:22
matthew: zadanie z planimetrii
W układzie wspolrzednych na plaszczyznie zaznaczono punkty A = (2;0) i B= (4;0).
wyznacz wszystkie mozliwe polozenia punktu C, dla ktorych ABC jest trojkatem rownoramiennym o
podstawie AB i polu rownym 3
zrobilem tak....
h=3
nie wiem czy dobrze to zrobilem.... możliwe są tylko dwa polozenia punktu.....
Moze ktoś sprawdzić, to zadanie?
Aza dzieki za poprzednie zadanie
28 gru 20:48
ANNA: To cieszę się,
Aza, że sprawiłam Ci przyjemność.

Święta prysnęły i trzeba wracać do pracy.
28 gru 20:55
matthew: ponawiam...
28 gru 21:17
Aza:
Ok

h= 3
zatem by trójkat był równoramienny to C musi należeć do symetralnej odcinka AB
zatem
x
C= 3 i musi być odległy od odcinka AB o 3 jednostki ( bo h= 3)
zatem y
c= 3 v y
C= −3
są dwa takie punkty C spełniajace warunki zadania ( czyli dwa takie trójkąty
C
1( 3,3) C
2( 3, −3)
28 gru 21:25
matthew: A jak zabrac sie za takie zadanie:
Wykaż, że dla m = 3 nierownosc x2 + (2m − 3)x + 2m +5 >0 jest spelniona przez wszystkie liczby
rzeczywiste x.
Δ = (2m −3)2 − 4 * (2m+5) = 4m2 −12m +9 − 8m − 20 = 4m2 −20m −11
1) dla m=3
28 gru 22:21
Aza:
No prosto

podstawiasz za m= 3
x
2 +3x +11 > 0 Δ =9−44<0 −−−brak miejsc zerowych
i ramiona paraboli do gory
więc rozwiazanie nierówności jest x€ R
28 gru 22:25
matthew: kurcze.... tez tak kombinowalem, ale jak zobaczylem jaka mi delta wyszla, to sie
przerazilwem....

w sumie to nie wiedzialem o co tak dokladnie chodzi w tym zadaniu

Dzieki za odpowiedz
28 gru 22:29
Aza:
28 gru 22:33
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadr. f jest liczba 5, maksymalny przedzial, w którym ta
funkcja jest malejąca to <2, +∞). Najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <−8; −7> jest
rowna (−24). Wyznacz wzor funkcji f i narysuj jej wykres.
I tak wywnioskowałem, że funkcja ma m. zerowe x1 = 5 i x2 = −1 ponieważ napisane jest, że
funkcja jest malejąca w przedziale <2, +∞) wiec wierzcholek paraboli znajduje sie w miejscu 2
na osi x, nie wiem na jakim poziomie przy osi y.
nie wiem jak dalej........
28 gru 23:11
Godzio:
największą wartość przyjmuje w przedziale w którym funkcja jest rosnąca więc f(−7) = −24
podstaw ten punkt do postaci iloczynowej oblicz "a" i wymnóż i masz wzór
28 gru 23:16
Aza:
ok

teraz postać iloczynowa f(x) = a ( x −5)( x+1)
a <0
oraz przedział <−8, −7> jest na lewo od x
w= 2
więc f( −7) = −24
podstawiając otrzymasz:
−24= a( −7 −5)( −7+1) ....... wyznacz wartość "a"
i podasz f(x) .......
powodzenia
28 gru 23:23
matthew: nie jestem pewien.....
−24 = a(−7−5)(−7+1)
72a = −24
28 gru 23:34
matthew: Dzieki za odpowiedzi
28 gru 23:35
28 gru 23:51