Dowodzenie nierówności
Pirat: Udowodnij że
x4+x2−6x+5≥0
Doszedłem do (x−3)2 + (x2−2)(x2+2)≥0
5 mar 19:18
Metis: Lepiej pochodną.
5 mar 19:20
rómcajs:
A jakie są zasady udowadniania nierówności z wykorzystaniem pochodnej?
obliczyłem, że
f'(x) = 4x3 + 2x − 6 = 2(x−1)(2x2 + 2x + 3)
5 mar 19:23
Metis: Zobaczcie sobie zad. 8 z ostatniej nowej matury PR.
5 mar 19:24
rómcajs:
Dzięki Metis
−−−
4448
5 mar 19:26
Pirat: Ok wszystko ładnie wyszło dzięki, kompletnie zapominam o tej metodzie podobne mam problemy
ze średnimi

na ale cóż jeszcze 2 miesiące
5 mar 19:32
jc:
x4 + x2 − 6x + 5 = (x2−1)2 + 3(x−1)2 + 1 > 0
5 mar 19:32
Pirat: Dzięki fajne rozwiązanie, ale jak na to wpadłeś zauważyłeś coś charakterystycznego dla tego
przykładu? Bo ja bym nigdy nie rozpoczął z (x2−1)2 jak coś takiego widzę to od razu chcę jak
najwięcej składników pod jeden kwadrat wrzucić...
5 mar 19:39
Eta:
x4−2x2+1+3x2−6x+3+1= (x2−1) +3(x−1)2+1
5 mar 19:55
Krzysiek:
Indukcja Matematyczna
n4+n2−6n+5≥0
n=1
1+1−6+5≥0
1≥0
L≥P
n=k
k4+k2−6k+5≥0
n=k+1
(k+1)4+(k+1)2−6(k+1)+5≥0
k4+4k3+6k2+4k+1 + k2+2k+1 − 6k−6 + 5 = 0
k4+4k3+7k2+1≥0
k2(k2+4k+7) +1 ≥ 0
L≥P
5 mar 20:42
Pirat: Dziękuje

Teraz troszkę łatwiej mi to sobie wyobrazić.
5 mar 21:52
Metis: Czy dowód Krzyśka nie potrzebuje komentarzy , załozen ze względu na indukcje ?
5 mar 22:06
PW: Pewnie że potrzebuje. Dowód indukcyjny mówi tylko o nierówności dla liczb naturalnych. A co
będzie dla x = 35,5√77?
6 mar 10:00
Metis: PW więc jak "sztandarowo" będzie wyglądał taki dowód?
6 mar 10:17
Kacper:
19:32 dowód
6 mar 10:19
Metis: Stosując Indukcję
6 mar 10:21