Wykaż ,że
VCC: Wykaż ,że spośród 11 dowolnych liczb można zawsze wybrać dwie takie , których różnica jest
wielokrotnością liczby 10.
od 1 do 11 to np:11−1=10
czyli N − zbiór 11 dowolnych liczb
a,b liczby należące do zbioru N
Jeżeli a<b to b−a=w10
b=11 , a=1 b>a b−a=10 czyli w10+a=b
5 mar 19:06
Iryt:
Możliwe reszty z dzielenia przez 10 to : {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Wśród 11 liczb znajdą się co najmniej dwie liczby takie, że mają równe reszty z dzielenia przez
10.
a=10k+r, k∊C
b=10m +r, m∊C
a−b=10k+r−10m −r=10*(k−m), gdzie (k−m)∊C
5 mar 19:12