Oblicz całkę funkcji wymiernej:
kaktus: | | 2x5 + 6x3 + 1 | |
∫ |
| = |
| | x4 + 3x2 | |
5 mar 18:56
Jerzy:
Podziel licznik przez mianownik
5 mar 19:00
ICSP: | | 1 | |
= ∫ 2x dx + ∫ |
| dx. Do drugiej zastosuj rozkłąd na ułamki proste. |
| | x2(x2 + 3) | |
5 mar 19:00
azeta: | | 1 | | 1 | | x2+3−x2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ∫( |
| − |
| )dx |
| | x2(x2+3) | | 3 | | x2(x2+3) | | 3 | | x2 | | x2+3 | |
proste przekształcenia, a nie trzeba się bawić w "typowy" rozkład z szukaniem współczynników,
te całki do obliczenia w pamięci
5 mar 20:28