Wykaz
VVC: Pewna liczba całkowita daje przy dzieleniu przez 15 resztę 7.
Znajdź jej możliwe reszty z dzielenia przez 20.
a=15x+7
a=20y+r
a=a
15x+7=20y+r
r=15x+7−20y
czy
4a=60x+28
3a=60x+3r
a=28−3r
?
5 mar 18:48
jc:
Reszta z dzielnie przez 5 to 2.
Możliwe reszty z dzielenia przez 20 to: 2, 7, 12, 17.
5 mar 20:17
Iryt:
a=15x+7, x∊C⇔
a=15x+5+2
a=5k+2 ,k ∊C
reszty z dzielenia liczby a przez 20 należą do zbioru {0,1,2,3,....19}
k=0
a=2 reszta z dzielenia przez 20 jest równa 2
k=1
a=7 reszta 7
k=2
a=12 reszta 12
k=3
a=17 reszta 17
k=4
a=22 reszta 2 i dalej reszty powtarzają się. (sprawdź)
odp. jak u kolegi jc
5 mar 21:03