monotonicznosc rekurencja itd...
rómcajs:
Ciąg an okreslony jest rekurencyjnie. Wypisz piec poczatkowch wyrazów tego ciągu. Zbadaj czy
jest to ciąg monotoniczny..
a
1 = 2
| | 1 | |
gdyby nie było |
| an tylko an to przerzuciłbym to na lewą i wyszłoby, że r = 1, więc |
| | 2 | |
jest rosnący.. ale tutaj nie wiem co zrobić
5 mar 18:38
Janek191:
a1 = 2
a2 = 1 + 1 = 2
a3 = 1 + 1 = 2
a4 = 1 + 1 = 2
a5 = 2
5 mar 18:42
Janek191:
a1 = 2
a2 = 1 + 1 = 2
a3 = 1 + 1 = 2
a4 = 1 + 1 = 2
a5 = 2
5 mar 18:42
5-latek : a1=2
a2= 0,5a1+1= 0,5*2+1= 2
a3= 0,5a2+1= 0,5*2+1=2
a4= 0,5*a3+1= 0,5*2+1=2
czy już widzisz ?
5 mar 18:44
rómcajs:
Dziękuje i przepraszam, że Wam tym czas zająłem...
nie wypisywałem wyrazów, bo na lekcji powtarzali nam, że nie można na podstawie kilku wyrazów
określić monotoniczności.. i dlatego nie zauważyłem, że będzie stały..
5 mar 18:46
5-latek : Ale tutaj miałeś takie polecenie
Dobrze jest sobie wypisac kilka wyrazow ciągu bo może się np. okazac ze ciag jest rosnący od
pewnego wyrazu lub np. malejący
5 mar 18:48
rómcajs:
i o tym właśnie nam w szkole mówiono...
mam jeszcze inne przykłady z tego zadania, w
b) jest −4,−3,−2,−1,0 więc rosnący
c) 3,8,23 więc nie jest monotoniczny
i co do c) nie mam wątpliwości, bo jak nie jest to nie jest, to do b) nadal nie wiem czy nie
jest to możliwe, aby tylko dla kilku wyrazów był monotonicznny, a autor polecenia chciał żeby
określić monotoniczność dla całego ciągu..
5 mar 18:52