Wykaż ,że
VVC: Niech s będzie resztą z dzielenia przez 5 pewnej liczby całkowitej m , a r resztą z dzielenia
przez 4.
Udowodnij ,że liczba 5r+4s przy dzieleniu przez 20 daje tę samą resztę co liczba m.
m=5x+s
m=4y+r
5r+4s=20z+o
m=20a+o
o=o
4m=20x+4s
5m=20y+5r
9m=20x+20y+4s+5r
4s+5r=20(x+y)−9m
no i mam 4s+5r i co dalej ?
5r+4s=20z+o
m=20a+o
mozna zapisac jako
5r+4s=20x+o
m=20y+o
?
5 mar 18:32
jc:
Coś nie tak.
Dla m = 7 mamy: s = 2, r = 3, 5r+4s = 15+8=23.
Reszta z dzielenia m przez 20 = 7.
Reszta z dzielenia 5r+4s = 3.
7 ≠ 3.
5 mar 18:48
Iryt:
Tak, Jc ma rację, to nie jest prawdziwe stwierdzenie.
5 mar 22:30