5 mar 18:28
pies: nikt nie pomaga?
5 mar 18:53
rómcajs:
piszesz w tym roku maturę?
5 mar 18:54
pies: tak
5 mar 18:55
Jack: i co masz z tym zrobic?
5 mar 19:00
rómcajs:
R?
5 mar 19:00
pies: Jak to c doo mam z tym zrobic ucze sie ..i pytam chce sprawdzic czy dobrze
5 mar 19:01
pies: no i co z tego ze r nie musze zdac dobrze r
5 mar 19:01
PW: Wykres
loga(x − p)
jest wykresem logax przesuniętym o wektor [p, 0]. Dorysuj na tym samym rysunku wykres logax
(realnie lub "w rozumie"), a zobaczysz liczbę p.
5 mar 19:03
Jack: pierwsze co to okreslasz czy jest rosnaca czy malejaca...
przyklad b −> spada w dol czyli jest malejaca
czyli a<1
5 mar 19:03
rómcajs:
przecież się nie czepiam.. zobacz na moje posty to zrozumiesz
5 mar 19:05
pies: acha no tak

ale probuje
5 mar 19:06
Jack: proponuje Ci taki sposob...
mamy loga b
założenia to a> 0, a≠1 oraz b>0
spojrzmy na to gdzie b>0
Skoro b>0 , to w zerze jest tam asymptota.
Patrzysz na wykres i widzisz asymptote(przerywana linie) na x = −2
wtakim razie nasz wykres loga(x−p) ma asymptote w −2 czyli
x − p = 0
x = p
a nasze p = −2 (bo x= −2)
wiec nasz wykres
loga(x − (−2)) = loga (x + 2)
5 mar 19:11
pies: spoko

ach ten twoje rozwiazania sa trudne wole po swojemu...a co do przykladu b oczliczylem
a podstawiajac do log da sie jakos inaczej


? bynajmniej wyszlo mi a =
√2 i p=1 no napisz
wzro f ktora jest symetryczna do wykresu wzgledem osi ox ...nie umiem

help
5 mar 19:16
pies: napisz
wzro f ktora jest symetryczna do wykresu wzgledem osi ox do przykladu c gdzie p=1 i a=√2
5 mar 19:45
5 mar 19:50
pies: zamienic log na minus hmmm.
5 mar 20:12
pies: moze to ktos zrobic?
5 mar 20:23
pies: jak zamienic −log √2(x−1)
5 mar 20:42
5-latek :

Masz tutaj przykładowy wykres y=log(2x) czarny
a y=
−log(2x) jest czerwony
jest tutaj odbicie względem osi Ox ?
Widzisz co zrobiłem ?
5 mar 20:51
pies: ale jak to zamienic bo w odp mam log√2/2z (x−1)chyba cos takiego
5 mar 21:12