Rozwiąż równania logarytmiczne
majsa: 1.a)1−lnx=3ln2
b)log(x−3)+3=log4
c)log
1/2(2x−1)−5=2log
1/33
d)1/2log
0,13−2=log
0,1(7x+3)
e)log
2(x+3)=log
2(x−3)
f)log
1/3x/2=1/2log
1/3x
g)ln(2x+1)=2lnx+1
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie dlaczego właśnie tak się rozwiązuje takiego typu
równania,z góry Dziękuję!
5 mar 18:27
Janek191:
a) 1 − ln x = 3 ln 2
ln x = 1 − 3 ln 2
ln x = ln e − ln 2
3
======
5 mar 18:48
Janek191:
d) 0,5 log
0,13 − 2 = log
0,1 ( 7 x + 3)
log
0,1 √3 − log
0,1 0,01 = log
0,1 ( 7 x + 3)
| | √3 | |
log0,1 |
| = log0,1 (7 x + 3) |
| | 0,01 | |
100
√3 = 7 x + 3
7 x = 100
√3 − 3
============
5 mar 18:54
5-latek : b) log(x−3)+log1000= log4
log(x−3)*1000= log4
(x−3)*1000=4 (dlaczego można tak zapisac ?
5 mar 18:55
majsa: Czy ktoś wie jak rozwiązać reszte przykładów?
6 mar 14:18
Jerzy:
Wiemy , ale gotowców nie dajemy
6 mar 14:19
majsa: Janek 191:Skąd wziął się log
0,10,01 ?
6 mar 14:20
majsa: To może chociaż jakaś podpowiedz jak rozwiązać?
6 mar 14:21
Jerzy:
g) ... ⇔ ln(2x+1) = lnx2 + lne ⇔ ln(2x+1) = ln(e*x2) ⇔ 2x + 1 = ex2 ⇔
ex2 − 2x + 1 = 0
6 mar 14:26
majsa: Dziękuję, a w przykładzie c) co zrobić z tą 5?
6 mar 14:31
5-latek : | | 1 | |
zamienic na logarytm przy podstawie |
| |
| | 2 | |
6 mar 15:16
majsa: A jak rozwiązać coś takiego :
a)(73x+2 −√7)(73x+2 +√7)>0
b)(2x*4x+2*8x−4)−1>16−3x+5
C)(0,3)3x2−4x/2x−5>21/2x−5*3/5−1/2x−5
6 mar 19:22
5-latek : Wez moze to zapisz porzadnie
masz tam wpisz a otrzymasz albo kliknuj po wiecej przykladow (na niebiesko)
6 mar 19:26
majsa: edit.
a)(73x+2−√7)(73x+2+√7)>0
b)(2x*4x+2*8x−4)−1>16−3x+5
c)(0,3)3x2−4x/2x−5>21/2x−5*(3/5)−1/2x−5
6 mar 19:29
majsa: tam w przykładzie c) w pierwszej potędze jest x2
6 mar 19:32
Janek191:
log0,1 0,01 = 2 bo (0,1)2 = 0,01
6 mar 19:37
5-latek : W 1 zadaniu skorzystaj z e wzoru (a−b)(a+b)=a
2−b
2
zadanie nr 2
2=2
1
4=2
2
8= 2
3
16=2
4
| | 1 | |
W zadaniu nr 3 nalezy wykorzystac z e a−n= |
| |
| | an | |
6 mar 19:37
majsa: dzięki
6 mar 19:39