pyt
rómcajs:
Ciąg jest monotoniczny, kiedy każdy kolejny wyraz maleje/rośnie/pozostaje bez zmian względem
poprzedniego, czyli q lub r jest stałe?
5 mar 18:24
Ith: q i r nigdy nie zmienia się w trakcie ciągu, jest to jedna konkretna liczba, która tworzy
regułę tego
ciągu, więc zawsze jest stałe dla danego ciągu.
Ciąg monotoniczny wygląda tak:
1,2,3,4,5,6 lub 6,5,4,3,2,1 lub 1,1,1,1,1,1 czyli:
w przypadku rosnącego ciągu arytmetycznego r>0
geometrycznego q>1 i a1>0 lub gdy 0<q<1 i a1<0
w przypadku malejącego ciągu arytmetycznego r<0
geometrycznego >1 i a1<0 lub gdy 0<q<1 i a1>0
ciąg arytmetyczny jest stały gdy r=0
ciąg geometryczny jest stały gdy: a1=0 lub gdy q=1
Mam nadzieję, że choć trochę wyjaśniłam.
5 mar 19:04
rómcajs:
Wszystko jasne, dziękuje
5 mar 19:18
Ith: Nie ma sprawy
5 mar 19:36