wyznacz pochodna rzedu n
andrzej: wyznacz pochodna rzedu n y=ln(1+x)
28 gru 17:31
kamil: poszukaj sobie w necie info o wz. Leibniza
28 gru 17:46
andrzej: ok poszukam ale i tak watpie ze to rozwiaze
28 gru 17:49
Bogdan:
Wyznacz pierwszą, drugą, trzecią, czwartą piątą pochodną, może coś zauważysz.
| | a | | −a*f'(x) | |
Przyda Ci się następująca zależność: jeśli y = |
| , to y' = |
| |
| | f(x) | | [f(x)]2 | |
28 gru 17:57
andrzej: znalazlem i nie wiem jak podstawic do tego wzoru pewnie jest to latwe ale wizualnie jest to
skomplikowane
28 gru 17:58
AS:
y = ln(1 + x) (x > −1)
| | 1 | |
y(1) = |
| = (1 + x)−1 |
| | 1 + x | |
y
(2) = −1*(1 + x)
−2
y
(3) = (−1)*(−2)*(1 + x)
−3
y
(4) = (−1)*(−2)*(−3)*(1 + x)
−4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | (−1)n+1*(n−1)! | |
y(n) = (−1)n+1*(n − 1)!*(1 + x)−n = |
| |
| | (1 + x)n | |
28 gru 17:59
andrzej: ok thx juz lepiej
28 gru 17:59
andrzej: bardzo dziekuje
28 gru 18:01