matematykaszkolna.pl
monotonicznosc rómcajs: Ciąg an jest rosnąc i wszystkie jego wyrazy są ujemne. zbadaj monotonicznosc ciagu bn a) bn = 3an − 1
 1 
b) bn =

an 
dla a) i b) z treści wynika, że an < an+1 a) 3an−1 < 3an+1 −1 3an − 3an+1 < 0 −3r < 0 r > 0 bn jest rosnący b)
1 1 

<

an an+1 
 an 
1 >

an+1 
an+1 < an an + r − an < 0 r < 0 bn jest malejący dobrze to robie?
5 mar 18:14
Tadeusz: a) jest OK b) przemyśl to raz jeszcze emotka
5 mar 18:29
rómcajs: Dzięki Tadeuszu. W b) nie widzę błędu. Zmiany znaków są spowodowane tym, że an oraz an+1 są ujemne.. wynik jest dobry.. potrzebuję zatem podpowiedzi
5 mar 18:33
Tadeusz: podpowiedź jest taka ... jeśli coś liczysz ... to masz w każdym momencie wiedzieć co ... dobrze jest też wiedzieć po co emotka
5 mar 18:37
rómcajs: wyszedłem ze wzoru na bn i obliczyłem r.. żeby określić monotoniczność bn.. wydaje mi się, że zrobiłem co do schematu dokładnie tak samo jak w a), więc nie wiem gdzie błąd
5 mar 18:41
Tadeusz: ... tak naprawdę ... to a) też zrobiłeś nie całkiem dobrze Wiesz tylko tyle, że twój ciąg an ma wszystkie wyrazy ujemne i jest rosnący oczywistym jest więc Twój zapis an<an+1 Wszystko ca dalej jest nieuprawnione Piszesz , że 3an−1<3an+1 −1 i to jest zapis nie uprawniony Ty z góry tu zakładasz, że ciąg bn jest rosnący ... tymczasem Ty masz tego dowieść a nie zakładać Masz policzyć różnicę bn+1−bn czyli 3an+1−1−(3an−1) i sprawdzić, czy jest ona dodatnia czy ujemna.
5 mar 18:57
rómcajs: to w takim razie dla a) będzie bn+1 − bn = 3an+1 − 3an = 3r i skoro jest rosnący to r>0 to 3r też jest większe od zera, więc rosnący? b)
 1 1 an+1 − an 
bn+1 − bn =

=

an+1 an an*an+1 
i nie wiem co dalej
5 mar 19:15
Tadeusz: sprawdź licznik tego ostatniego ułamka (ułamki i doprowadzanie do wspólnego mianownika też trzeba znać) emotka
5 mar 19:27
rómcajs: i po co było to usuwać.. nonsens
5 mar 20:02
Tadeusz:
5 mar 20:05
rómcajs: Przed chwilą napisałem post, który ktoś wywalił... więc to komentarz do tego kto to wywalił... a skoro już tu jesteś − a) jest ok?
5 mar 20:07
Tadeusz: OK
5 mar 20:26
rómcajs: Dzięki bardzo
5 mar 20:30
rómcajs: Kombinuje dalej z b)
 1 1 an − an+1 
bn+1 − bn =

=

=
 an+1 an an+1*an 
 an − an − r − r 
=

=

an2+anr an2+anr 
z treści wiadomo, że r>0 oraz, że każdy wyraz jest ujemny więc licznik jest ujemny a mianownik jest , bo an2 jest dodatnie oraz anr jest ujemne tędy droga?
5 mar 21:01
===: a mianownika zostaw w postaci an+1*an ... wiesz, że wszystkie wyrazy są ujemne zatem minus razy minus emotka
5 mar 21:34
rómcajs: z rozpędu za daleko poleciałem emotka dziękuje emotka
5 mar 21:51
===: emotka
5 mar 21:57