monotonicznosc
rómcajs:
Ciąg an jest rosnąc i wszystkie jego wyrazy są ujemne. zbadaj monotonicznosc ciagu bn
a) b
n = 3a
n − 1
dla a) i b) z treści wynika, że a
n < a
n+1
a) 3a
n−1 < 3a
n+1 −1
3a
n − 3a
n+1 < 0
−3r < 0
r > 0
b
n jest rosnący
b)
a
n+1 < a
n
a
n + r − a
n < 0
r < 0
b
n jest malejący
dobrze to robie?
5 mar 18:14
Tadeusz:
a) jest OK
b) przemyśl to raz jeszcze
5 mar 18:29
rómcajs:
Dzięki Tadeuszu.
W b) nie widzę błędu. Zmiany znaków są spowodowane tym, że an oraz an+1 są ujemne.. wynik
jest dobry.. potrzebuję zatem podpowiedzi
5 mar 18:33
Tadeusz:
podpowiedź jest taka ...
jeśli coś liczysz ... to masz w każdym momencie wiedzieć co ... dobrze jest też wiedzieć po co
5 mar 18:37
rómcajs:
wyszedłem ze wzoru na b
n i obliczyłem r.. żeby określić monotoniczność b
n..
wydaje mi się, że zrobiłem co do schematu dokładnie tak samo jak w a), więc nie wiem gdzie błąd
5 mar 18:41
Tadeusz:
... tak naprawdę ... to a) też zrobiłeś nie całkiem dobrze
Wiesz tylko tyle, że twój ciąg an ma wszystkie wyrazy ujemne i jest rosnący
oczywistym jest więc Twój zapis an<an+1
Wszystko ca dalej jest nieuprawnione
Piszesz , że 3an−1<3an+1 −1 i to jest zapis nie uprawniony
Ty z góry tu zakładasz, że ciąg bn jest rosnący ... tymczasem Ty masz tego dowieść a nie
zakładać
Masz policzyć różnicę bn+1−bn czyli 3an+1−1−(3an−1) i sprawdzić, czy jest ona
dodatnia czy ujemna.
5 mar 18:57
rómcajs:
to w takim razie dla a) będzie
b
n+1 − b
n = 3a
n+1 − 3a
n = 3r
i skoro jest rosnący to r>0 to 3r też jest większe od zera, więc rosnący?
b)
| | 1 | | 1 | | an+1 − an | |
bn+1 − bn = |
| − |
| = |
| |
| | an+1 | | an | | an*an+1 | |
i nie wiem co dalej
5 mar 19:15
Tadeusz:
sprawdź licznik tego ostatniego ułamka (ułamki i doprowadzanie do wspólnego mianownika
też trzeba znać)
5 mar 19:27
rómcajs:
i po co było to usuwać.. nonsens
5 mar 20:02
Tadeusz:
5 mar 20:05
rómcajs:
Przed chwilą napisałem post, który ktoś wywalił... więc to komentarz do tego kto to wywalił...
a skoro już tu jesteś − a) jest ok?
5 mar 20:07
Tadeusz:
OK
5 mar 20:26
rómcajs:
Dzięki bardzo
5 mar 20:30
rómcajs:
Kombinuje dalej z b)
| | 1 | | 1 | | an − an+1 | |
bn+1 − bn = |
| − |
| = |
| = |
| | an+1 | | an | | an+1*an | |
| | an − an − r | | − r | |
= |
| = |
| |
| | an2+anr | | an2+anr | |
z treści wiadomo, że r>0 oraz, że każdy wyraz jest ujemny
więc licznik jest ujemny
a mianownik jest

, bo a
n2 jest dodatnie oraz a
nr jest ujemne
tędy droga?
5 mar 21:01
===:
a mianownika zostaw w postaci a
n+1*a
n ... wiesz, że wszystkie wyrazy są ujemne
zatem

minus razy minus
5 mar 21:34
rómcajs:
z rozpędu za daleko poleciałem

dziękuje
5 mar 21:51
===:
5 mar 21:57