Dowodzenie twierdzeń, nierówność wymierna
Ith: Witam

ogólnie mozolnie idą mi niektóre dowody, no cóż mam wrażenie, ze znowu utknęłam, będę
wdzięczna za pomoc.
|x|=/=|y|
(x−y)(x
3+y
3)/(x+y)(x
3−y
3)>1/3
Już mówię dokąd doszłam.
(x−y)(x+y)(x
2−xy+y
2)/(x+y)(x−y)(x
2+y
2+xy)>1/3
(x
2+y
2−xy)/(x
2+y
2+xy)>1/3
i tu się zacinam, nie za bardzo wiem co warto zrobić, mnożyć? Odejmować? Błagam niech mnie ktoś
popchnie do przodu
5 mar 18:11
PW: A gdyby tak podstawić y = kx, to otrzymamy nierówność z jedną zmienną:
| | x2+k2x2 − kx2 | | 1 + k2 − k | | 1 | |
|
| = |
| > |
| |
| | x2 + k2x2 + kx2 | | 1 + k2 + k | | 3 | |
5 mar 18:38
Ith: Faktycznie, teraz poszło, dziękuję serdecznie ^^
5 mar 18:55
jc:
Kontynuujemy:
(x2+y2−xy) / (x2 + y2+xy) > 1/3
Licznik i mianownik > 0 poza przypadkiem, kiedy x=y=0.
(x2+y2−xy) / (x2 + y2+xy) > 1/3 ⇔
3(x2+y2−xy) > (x2 + y2+xy) ⇔
2 (x2 + y2 − 2xy) > 0
jeden krok ... i koniec dowodu.
5 mar 18:59
Ith: Prawda, można i tak, również dziękuję.
5 mar 19:34
Jack:
(x+y)
2≥0
x
2+2xy+y
2≥0/*2
2x
2+4xy+2y
2≥0 // + x
2−xy+y
2
3x
2+3xy+3y
2≥ x
2−xy+y
2
5 mar 19:46