Trygonometria
qwe: Uciekło mi jedno rozwiązanie i chcę wiedzieć skąd się ono bierze
Mam równanie:
cos3xcosx=1−sin3xsinx
i x należy od pi do 2pi obustronnie zamknięty
no to rozwiązałam i na końcu wyszło mi cos(2x)
i x=0, x=pi ale w odpowiedziach jest jeszcze 2pi, skąd

Z góry dziękuję
5 mar 18:10
qwe: pomoże ktoś
5 mar 18:14
ICSP: x = kπ , k ∊ Z
5 mar 18:19
qwe: dalej nie wiem skąd wzięło się x=2 pi...
5 mar 18:23
ICSP: podstaw k = 2 i dostajesz x = 2π
5 mar 18:23
qwe: ale na wykresie wcale nie wychodzi 2 pi
5 mar 18:28
ICSP: musi wyjść.
5 mar 18:30
PW: Zacytuję:
no to rozwiązałam i na końcu wyszło mi cos(2x).
Niejasność wypowiedzi pominę, ale chyba idzie o to, że skoro x∊<π, 2π>, to 2x∊<2π, 4π>.
Dobry wykres rysowałeś?
5 mar 18:47
qwe: a no tak, dziedzina pomnożona przez 2. teraz zrozumiałam, dziękuję
5 mar 19:22